-PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA- "Selamat datang ke http://tangsihantu.blogspot.com/"......."Blog berkaitan dunia tangsi yang menipu"---------"Amalkan etika memancing yang baik, amalkan kaedah tangkap-lepas"

Pelawat DIDAHULUKAN, Rakan DIUTAMAKAN

“Semoga anda mendapat sesuatu yang berguna di sini...........Terima kasih Followers dan Pelawat semua........ SELAMAT MEMANCING..”

Isnin, 9 Mei 2016

Misi Tamok

Salam kunjungan untuk semua pelawat. Pada post kali ini... ambe nak share sedikit pengalaman memancing ikan tamok di Pulau. Ikan tamok di pulau memang ganas-ganas. Saiz boleh tahan. Ini Merupakan kali kedua ambe memancing tamok selepas belajar dari seorang rakan, Ikhwan yang datang dari Johor. Dengan hanya berumpankan roti... tamok boleh dijerat dengan mudah.

Mata kail bersaiz kecil diperlukan untuk menjerat tamok. Kekili dan joran ultra memang sesuai agar perlawanan lebih menarik. Apapun... acara menjerat tamok pasti akan menjadi aktiviti wajib ketika bertandang ke pulau-Abe Din


Antara Spesies Ikan Pulau


Saiz Tamok Yang Boleh Tahan


Bersabar Memujuk Tamok Makan Umpan Roti


Antara Spesies Ikan Yang Berjaya Didaratkan


 Spesies Yang Ditangkap Pada Trip Sebelumnya

Read more >>

Sabtu, 17 Oktober 2015

Spesies Ikan Cherating

Salam kunjungan untuk semua.. baru-baru ini sempat berjalan-jalan di lokasi pendaratan ikan di Cherating, Pahang. Sambil memilih ikan segar sempat juga snap beberapa keping gambar untuk dimuat di dalam blog tangsihantu.


Ikan kerisi


Tak tau nama apa..


Ikan bebulus


Ikan kembong


Ikan kembong


Read more >>

Sabtu, 10 Oktober 2015

Ikan Sungai 3 Negeri

Salam kunjungan untuk semua pelawat. Post kali ini kita berceloteh mengenai trip ikan sungai. Lokasi sempadan Negeri Sembilan, Johor dan Pahang. Spesies tangkapan Lampam, Terbui, dan Pucuk pisang. Hasil tangkapan melebihi 10 kilogram.


Mangsa dan pemangsanya


Lokasi tangkapan


Hasil 1


Hasil 2


Hasil tangkapan di lokasi


 Proses menyiang ikan sungai



Read more >>

Selasa, 29 September 2015

Trip2-2015

Salam kunjungan untuk semua pelawat. Pada post ini ambe nak share hasil satu lagi trip pulau yang diadakan pada pertengahan oktober 2015.


Kaci, Tetanda, Kerapu dan Tambak


GT, Kerapu, Tambak


 Bandingan saiz GT dan kerapu minyak

Read more >>

Isnin, 28 September 2015

Trip1-2015

Salam kunjungan kepada semua yang sudi datang ke blog tangsihatu. Post kali ini ambe nak kongsi sedikit tangkapan yang diperolehi di sepanjang trip pulau yang diadakan pada awak oktober 2015. 

Walaupun trip singkat... tetapi hasil yang diperolehi boleh dikatakan agak lumayan dengan tangkapan beberapa spesies ikan gred A. Umpan utama yang digunkan hanyalah hirisan sotong segar. 

Beberapa henjutan mengejut gagal menjeratkan ikan disebabkan mata yang digunakan tumpul. Risiko memancing di kawasan pulau adalah tersangkut pada batu karang. Sangkutan yang kerap menyebabkan mata kail cepat menjadi tumpul. Cara mengatasinya adalah dengan kerap menukar mata kail atau menggunakan teknik pelampung.


Gt, Kerapu, Sagai, Tambak adalah 
speseis yang mudah dijerat di sini


Kerapu saiz lauk


Tetanda, kerapu dan tambak


Tambak dan parang

Ikan parang nelayan di sini bagi bukan hasil pancingan


GT dan sagai


Yu, Gt dan tambak


GT

Sagai


Yu minyak


Wajah seekor tambak


 Wajah GT dari dekat

Read more >>

Gewang

Selamat datang kepada semua pengunjung. Pada post kali ini....ambe nak share sejenis umpan tiruan soft plastic yang semakin digemari pada masa kini. Setakat ini ambe dah cuba di kuala sungai... memang 'power'. Keberkesanannya di tengah laut dan di air tawar masih belum ambe uji lagi. Harga pun memang 'power' juga lah..

Bagi peminat-peminat gewang memang sepatutnya set udang soft plastic ini sentiasa ada di dalam kotak pancing masing-masing. Aksi dalam air memang mengiurkan ikan... marilah cuba keberkesanan umpan ini di perairan kita.


Set yang ambe miliki


Lokasi: Batu Tambak Dungun


Pantai yang semakin di hakis


Kawasan berpontensi untuk mencuba umpan "power"


Udang 'Power' sedang diuji

Read more >>

Ahad, 6 September 2015

Memikat MJ Kijal

Salam kunjungan untuk semua. Baru-baru ini ambe sempat ikut trip gewang ikan menggunakan udang soft palstic. Tak pernah cuba sebelum ini... memang ada jodoh dengan umpan ni. Beberapa kali balingan je dah rasa sambaran. Empat kali sambaran dan dua daripadanya telah berjaya menipu mangrove jack atau siakap merah.

Tarikan memang ganas dan mendebarkan. Apalagi apabila ambe menggunakan set aksi ringan. Mujur tak lepas kerana ikan sempat menyelinap di bawah struktur batu. Tunggu seminit dua...ikan keluar dan berjaya juga mendapatkan MJ. Rasanya dah hampir setahun lebih tak sentuh MJ ni. Bukan susah dapat... cuma takde masa nak memburu-Abe Din


Soft plastic udang memang berkesan





Read more >>